Waiting for the Machines to Fall Asleep

 

Efter tre Maskinblodantologier och en Maskinkärlekssamling har vi nu begåvats med ytterligare en fullmatad antologi från Affront men denna gång är den engelskspråkig. Många av författarna i de fyra tidigare samlingarna har bidragit även till denna. Jag hade blivit förvånad om alla noveller, 26 stycken, hade hållit samma höga nivå och så är inte heller fallet. Det är en antologi representativ för samtida svensk science fiction i novellform, vilket jag antar var ett av huvudsyftena med att göra den på engelska. Men den är för omfattande. Många av novellerna håller hög kvalitet och hade den innehållit endast dessa hade det varit en kanonsamling. Jag har valt att recensera de noveller som är mer än endast representativa.

Erik Odeldahls 'Getting to the End' är en surrealistisk historia skriven i en noir-doftande stil med drag av meta-fiktion. Vi följer en slags privatdeckare/skattsökare som lever i en stad som fysiskt förändras drastiskt med jämna och ojämna mellanrum på grund av någon händelse som skapat 'the Event Zone' där Besökarna finns och dem vill man inte möta frivilligt. Han har hamnat i en slags loop där uppdragen liknar varandra och adrig får ett riktigt slut. Omgivningen och förutsättningarna skiftar men grundhistorien är densamma. Vi får också glimtar av en annan verklighet där en AI verkat spårat ur totalt och spottar ur sig romaner utan riktiga slut. Den är rolig, intelligent och originell.

'Jump to the Left, Jump to the Right' heter Love Kölles far future-novell där ett generationsskepp(?) kraschat på en värld och spillrorna av besättningen fått börja om från början och regregerat till närmast stenådersstadiet. Det är roligt men också lätt sentimentalt gripande att följa hur människorna försöker bringa ordning i tillvaron. Norna måste genomgå den obligatoriska initieringsriten för att bli vuxen som innebär att träda in i en mörk grotta och få ett sanningens ord av oraklet till hjälp när hon sedan ska döda 'the Beast'. Det finns dråpliga sekvenser där man kan tänka sig hur en person från stenåldern skulle läsa våra koder.

Pia Lindestrands "The Thirteenth Tower' är en dystopi som utspelar sig efter en ny (synda)flod. Två personer ombord driver omkring på haven i en liten båt eller flotte och hittar en inspelning där någon berättar om sitt liv i Prag strax före katastrofen. Denna någon påstår sig ha bott i ett av de gamla medeltida tornen i Prag och hur hon träffat en domedagsprofet vid namn Noah som försöker varna för undergången. Vi får aldrig riktigt veta vad som orsakade översvämningen men översvämning blir det och det kan ju våra huvudpersoner intyga. Berättaren griper efter de halmstrån den bibliska historien ger om att de nordliga landen klarat sig men det slutar i hopplöshet på en båt. Man kan se det som en övertydlig, lätt alarmistisk historia om vår rovdrift på planeten men jag tycker tonen ändå aldrig blir predikande.

'A Sense of Foul Play' av Andrew Coulthard handlar om en gaming-klubb där man kan vara anonym och delta i den årliga tävlingen där första pris är att agera klubbsekreterare för ett år med fullständiga rättigheter att arrangera följande års tävling och kanske försörja sig på att gamea fulltid. Vår huvudperson är utmanare med tunga personliga problem och i behov av de kontakter en klubbsekreterare kan skaffa sig. Det är ibland lite förutsägbart men behållningen är ändå språket och beskrivningen av tävlingen som blir mycket spännande där allt inte är som det verkar.

Alexandra Nero kan det här med att leverera fullödiga noveller i mycket kort format. 'Waste of Time' heter berättelsen där renhållningsarbetarna skyfflar 'timewaste' i soptunnor, resterna av bättre bemedlade personers tidsfördriv. Sparsamt och tänkvärt skrivet.

 A R Yngve bidrar med en novell kallad 'Quadrillennium' där vintersolståndet firas av en familj, traditionsenligt på deras hemplanet. Det blir en trevlig reunion och som klimax laddas the Savior, nybakad och fin direkt från ugnen, med de sparade minnena från den ursprunglige Savior. Släktens androider dressar också upp, som traditionen bjuder, som romerska soldater och släpar med sig honom upp på kullen där korset väntar. Traditionen bjuder också att hans hjärna åter rensas från minnen till nästa vintersolstånd. En halsbrytande historia där Jesu korsfästelse tolkas av våra avlägsna ättlingar. Allt enligt tradition. En vass drift med händelsen på Golgata och hur den kan komma att förstås i framtiden.

'Lost and Found' heter bidraget från Maria Haskins som realistiskt beskriver en misslyckad expedition och hur den enda överlevande försöker att just överleva i ett ogästvänligt landskap. Den har en nerv och spänning när den beskriver hur hoppet är det sista som lämnar människan och vad en total ensamhet kan göra med våra sinnen.

K G Johanssons 'The Membranes in the Centering Horn' tycker jag mig känna igen från någon tidigare publicering men det är en mycket underhållande historia som berättas i en inrökt engelsk herrklubb i London. Med mycket humor låter han berättaren, en mycket gammal (gentle)man dra sin skröna om vad han hittat nära Nilens källor i sin ungdom.

Bitterljuv är stämningen i Oskar Källners 'One Last Kiss Goodbye' där huvudpersonen, med mycket på sitt samvete, ändå tar mod till sig och ber någon som fått lida för hennes handlande om en sista tjänst. Men hon hoppas också tjänsten ska bli en form av förlåtelse. Engagerande och tänkvärt om vad vi kan offra för kärleken och hur mycket kärlek vi är beredda att avstå för annat.

Anna Jakobsson Lund bidrar med en novell kort och gott betitlad 'Messiah'. Den är snyggt skriven, påminner en del om Jeff Noon, med inte helt uppenbara skeenden där droger spelar in och påverkar verkligheten dessutom. Titeln syftar på huvudpersonen som kanske, kanske inte, kan vara någon som skulle kunna vända utvecklingen till det bättre. Den har en oförutsägbarhet och språket är väldigt bra.

Flera tidigare recensenter har pekat på att nästan alla noveller i samlingen är dystopiska och det kan jag väl hålla med om även om jag inte tycker det behöver vara negativt (!). Det jag förvånades lite över var hur många som hade en aversion mot robotteknologi som kändes lite gammalmodig. Sedan tyckte jag att en del av de så kallat 'hårda' sf-novellerna kändes lite femtio-, sextiotal och det tycker jag känns lite mer negativt.

 

Waiting for the Machines to Fall Asleep/ Redaktör Peter Öberg - Utgivning: 2015 | ISBN: 978-91-87585-32-6 | Affront Publishing

 

1 aug 2015