Utopi årgång 2013

Efter att 2011 och 2012 utkommit med fyra nummer per år går utgivningen 2013 ner till ett vanligt nummer och ett dubbelnummer (även om det inte är riktigt dubbelt så tjockt). Kvalitén däremot är fortsatt hög med favoriter som rullar på såsom Karl Johnsson och Sara Bergmark Elfgrens fantastiska nordisk-mytologi-fantasy 'Vei', Sofia Falkenhems vackra, surrealistiska saga om Kie, Talvi och Ocha-chan och 'Titus Pax' av Fabian Göransson och Jan Bielecki. Nu startar också 'Raedus' som utspelar sig i en dystopisk värld efter katastrofen av något slag. Huvudpersonerna är just Raedus, en vandrare som söker det förflutna för att på något sätt skriva mänsklighetens historia. Han träffar på och tar sig an barnen Eyr och Ceu och deras vandring genom det ödelagda landskapet är mycket stämningsfullt och bilderna har en mjukhet och värme i sig med få skarpa kanter.

Umbrella Academy är en serie skapad av amerikanen Gerard Way och brasilianaren Gabriel Ba om en samling superhjältar a la X-men men kanske ännu mer udda och lite motsträviga. Deras första bok om dessa, 'Apokalypssviten' körs igång under 2013 och det är en mycket rolig, actionfylld historia med bisarra inslag. Tecknarstilen är mycket snygg och med fantastiska färger. Allt känns mycket genomtänkt och genomarbetat och i en karakteristisk stil känd från Marvel med superhjältar som "privat" är lite kufiga och utanför.

I dubbelnumret får Sofia Falkenhems saga breda ut sig lite extra vilket är en njutning. Där gör också 'Medley', i färg!, av Lisa Medin comeback med en slags spin-off-historia om Catherine Hayes uppväxt. I färg växer serien några pinnhål tycker jag. Det är mycket snyggt. Och kul att få en "prequel" till historien.

Kul som alltid också att Kim W Anderssons 'Love Hurts' återkommer med nya installationer. Och sedan vill jag nämna Anders Vegh Blidlövs minimalistiskt tecknade berättelser såsom 'Parasiten', också den i dubbelnumret.

Utopi nr 9-10/11 - Utgivning: 2013 | ISSN: 2000687X | Kolik Förlag

2 okt 2015