Utopi årgång 2012

Lisa Medins 'Medley' och Lars Krantz berättelser från Falköping i 'Svarta jorden' rullar på även 2012 i samma vinnande stil och avslutas under detta år. 'Svarta jorden' var verkligen en originell och effektfull skräckserie. Jag blev lite besviken på slutet på 'Medley' som känns lite tunt. Fristående noveller från Peter Bergtings Morwhayle introduceras i nr 5 och det är mycket snyggt tecknat, sparsmakat och stilrent, med fascinerande historier från trakterna runt Morwhayle. Den första berättar om en syskonkärlek som överlevt även efter att ett av syskonen förvandlats till en slags varulv. I nr 6 är berättelsen mer kryptisk och kanske mindre fristående där profetior och gamla hemligheter avslöjas i själva staden Morwhayle.

Detta år introduceras också fristående noveller med Sofia Falkenhems hjältar Kie, Talvi och deras robot Ocha-chan. Det är mycket originella saker, humoristiska och lätt surrealistiska, och de verkar utspela sig på en annan planet alternativt i en avlägsen jordisk framtid. Bilderna är mycket vackra och med en manga-touch. 'Jana - Zorams röda blomma' heter en mycket explosiv expressionistisk berättelse från Karl Johnsson där Jana verkar leva i en tid med dinosaurier och halv-intelligenta gorillor. Men en man från vår närtid dimper ner i hennes värld och fascineras av henne. Tiden han kommit till är dock något för våldsam för en nutidsmänniska.

Nancy Penas nya följetong 'Havets gille' tycker jag dock är det svagaste kortet under detta år. Det finns visserligen kortare, fristående serienoveller som inte heller föll mig i smaken men denna serie tar så pass mycket plats under flera nummer till skillnad från dessa. Jag gillade hennes 'Tea party' under 2011 som var en charmig berättelse men denna håller inte samma nivå tycker jag.

Karl Johnssons 'Vei' är ett färgsprakande epos som startar i nr 6 och den är karakteristiskt tecknad i hans speciella stil. Det är vikingatid och Vei är kvinnan som plockas upp ur havet av Prins Eidyrs skepp vilket får ödesdigra konsekvenser med bland annat ett besök i Jotunheim, jättarnas hemvist.

Maja Falke alias Doraya bidrar med flera fristående noveller om Jakob Törnquist, fil dr i fysikalisk kemi, lagom klumpig assistent till professor Ekeberg, fader till de flytande interdimensionella portalerna som möjliggör resor till parallella universa. Det är lite manga över bilderna och berättelserna har en vetenskapsoptimistisk 1800-talskänsla över sig.

'Titus Pax' av Fabian Göranson och Jan Bielecki gör entre med ett uttrycksfullt tecknat, humoristiskt actionäventyr. Titelpersonen är en ung man i den stora staden Hansa som gärna framställer sig som lite kriminell även om han är en alltför snäll kille för sådant. Det är ett fartigt äventyr i storstadsmiljö men bakom kulisserna pågår ett krig sedan eoner mellan gudinnorna och teknokraterna om denna värld och Titus råkar tillhöra en av grupperingarna visar det sig.

Jag tycker Utopis andra år bjöd på mycket bra läsning och de kända namnen från första årgången håller stilen och nya förmågor introduceras kontinuerligt. Jag kastar mig snarast över 2013.

Utopi nr 5-8 - Utgivning: 2012 | ISSN: 2000687X | Kolik Förlag

22 sep 2015