The City & the City av China Miéville

Två saker som China Miéville är en virtuos på är att beskriva en stadsmiljö så den blir levande, skitig, doftande, vibrerande, gritty (hittar inget bra svenskt ord) och trovärdig dialog som känns samtida på ett sätt som bara film eller möjligen serier kan återge annars. Båda sakerna excellerar han i i denna roman som är en deckare av noir-karaktär och med ett innovativt fantastik-grepp. Som titeln antyder så existerar två städer i en, Beszel och Ul Qoma, på samma yta men i olika dimensioner. Någon gång i historien har en delning skett och verkligheten har delats i två. Medborgarna i de båda städerna lär sig från barnsben att unsee människor och byggnader i den andra staden. De överlappar varandra fysiskt men är ändå så långt ifrån varandra. Den här fantastiska kreationen är ankrad i vår nutid, i vårt Östeuropa, norra Balkan typ, vilket gör den otroligt realistisk samtidigt som det är fantastik på hög nivå.

En ung amerikansk arkeologistudent, Mahalia, vid universitetet i Ul Qoma, hittas mördad och dumpad i Beszel. Borlú vid Beszel-kriminalen får fallet och börjar nysta i en härva som spinner över till Ul Qoma där han, motvilligt, paras ihop med Dhatt vid Ul Qoma-kriminalpolisen. Det är lite småklyschigt, men med glimten i ögat, med kufiga poliser som har svårt med relationer och auktoriteter men i detta världsbygge överser man med dem och tycker nästan de är något att hålla sig i när implikationerna med två städer cross-hatched visar upp sig. Som brukligt hos Miéville beskrivs den sociala och, inte minst, den politiska situationen trovärdigt och detaljerat. Här finns nationalister på båda sidor som helst skulle utplåna den andra sidan, här finns unificationists som anser att de båda städerna egentligen är en och den mördade har intresserat sig för den mytomspunna, och vedertagna påhittet, Orciny som ska vara en tredje spelare mellan dessa två.

Det blir nervigt när man föreställer sig hur en snabb, vårdslös bilfärd inte bara måste väja för trafiken i staden den befinner sig i utan även för de anade fantombilarna som kör i den andra staden samtidigt. Att unsee det som pågår i den andra staden fast det sker framför näsan på en är också något som framstår som hart när omöjligt, och frustrerande. Men följer man inte de oskrivna reglerna så träder man över en gräns, rent fysiskt, och då slår den dunkla byrån Breach till och deras straff för breaching ligger utanför normala lagar.

Själva mordgåtan är inte förutsägbar och utredningen leder högre och högre upp i myndighetshierarkierna i bägge samhällena. Det blir tydligare allt eftersom att Mahalia inte är den halvknäppa konspirationsteoretiker hon framställts som, hon var något på spåren. Det hemliga Breach får större utrymme när handlingen utvecklas alltmer komplext. Om början av romanen liknar en noir-deckare så blir den mer lik en klassisk spionroman mot slutet , både i handling och i stämning men hela tiden är storyn medryckande, karaktärerna sympatiska och skapelsen med två städer i en är en originell idé. Mycket spänning, underhållning och eftertanke utlovas i denna starka roman.

The City & the City / China Miéville - Utgivning: 2009 | ISBN: 978-1405000178 | Macmillan

1 jun 2016