Snösommar av Kristina Hård

Kristina Hård har nu släppt del 2 i trilogin Kaiserarvet. Och vem är Kaiser? Om ni läst del 1, Kleptomania, vet ni att Linus Kaiser dog i den boken. Han var en affärsmagnat som levde i ett alternativt Sverige där skogsväsen existerar. Via en tågolycka hamnar han i ett av bergatrollens skattkammare och får med sig en del glitter därifrån. Kleptomania introducerar också andra karaktärer för oss, inte minst Halvar, som är människa men delvis uppvuxen hos trollen, och Ingra Varg, som sänds till Kaiser på uppdrag av Sveriges finansminister för att ta reda på om legenden om trollskatterna är sann eller inte. Han är övertygad om att Kaiser döljer något.

Kleptomania var drama i ett högt tempo där vi ställdes inför faktum vad gäller detta alternativa Sverige och det görs mycket bra, både självsäkert och självklart, utan infodumping. Denna ton känns än starkare i Snösommar som introducerar nya övernaturliga skeenden och figurer på ett mycket trovärdigt sätt. Men där Kleptomania var högdramatisk med ett jätteklimax på slutet är Snösommar lite mer som en Efter-katastrofen-roman. Det är nämligen så att i slutet av den första romanen uppträder ett klimatologiskt fenomen, skapat på övernaturlig väg; hela Sverige fryses ner till minusgrader i ett konstant läge, vinter året om. Dessutom fungerar inte tekniska saker speciellt bra, elektricitet och till och med batterikraft tappar fart i det snöiga landet. Beskrivningen av ett stelfruset Sverige ger oss en mycket påtaglig, spökaktig stämning. På andra sidan Öresund sitter finansminister Skog och övriga exilregeringen och uppgivet betraktar detta tysta, isiga land. Man får nästan lite GoT-känsla, "bortom the Wall".

Ingra Varg, som råkade ut för en olycka i slutet av första boken, har vaknat upp ur sin koma och Skog, tillsammans med några andra, ger sig iväg till Stockholm för att utröna vad Ingra egentligen fick veta under sin tid hos Linus Kaiser i hans enorma skyskrapa i inre skärgården där han hade sitt kontor. Scenerna vid Kaiser-torn är mycket spännande och sekvensen får en quest-liknande stämning. Parallellt pågår några andra trådar på annat håll som inbegriper Halvar, bergatrollen samt ett samhälle som skapats efter katastrofen där man håller som största trofé döda troll och bedriver jakt på dem. En annan stark sekvens utspelas i en kyrka i gränsområdet mellan människornas land och trollens där ännu underligare väsen lever.

Det finns både religiösa övertoner liksom samtidigt ett slags socialrealism i beskrivningen av både de mänskliga och de övernaturliga samhällena. Det är komplext, som livet självt, och karaktärerna är inte svart-vita utan sammansatta och trovärdiga. Och luftskeppet Kleptomania får äntligen lyfta igen!

 

Snösommar / Kristina Hård - Utgivning: 2017 | ISBN: 978-91-7599-097-2 | Mörkersdottir förlag

31 maj 2017