Lightspeed Magazine nr 60 - maj 2015

Fantasy Magazine uppgick i Lightspeed från 2012 men man väljer fortfarande att kategorisera sina noveller under rubrikerna Science Fiction respektive Fantasy. De verkar också ha lika många sf- som fantasy-noveller i varje nummer. 

'Sun's East, Moon's West' heter en novell av Merrie Haskell som är skriven i en lätt surrealistisk ton. Det är många absurda inslag som lockar till skratt, eller åtminstone leenden. Drakdödaren Lissa, vars äktenskap inte är i bästa form på grund av en incident med en av makens åsnor (!), råkar av misstag döda en sparv en dag i skogen i tron att det var en fasan. Då uppenbarar sig en gudom i form av en björn och återger livet till sparven. Priset för detta är att Lissa lever som hans fru i ett år och en dag. Hon godtar det trots att både hon själv och björnguden är gifta på varsitt håll. Deras arrangemang övergår i kärlek men björnen tas ifrån henne av hans fru som är en häxa. Den konsekventa absurdistiska tonen och att den är välskriven gör att man accepterar alla övernaturliga inslag, det ena mer skruvat än det andra. Lissa själv är en person med stor integritet som vägrar att ta skit från någon och det hela slutar mycket bra.

'Mouth' av Helena Bell är kanske än mer absurd men på ett annat plan. Denna text har inga High Fantasy-inslag utan är en berättelse i vår värld, i vår tid men med mycket surrealism. Vi får följa Ann som är orsaken till en mycket skum händelse som drabbar hennes lillebror när de är barn. Tiden går och novellen handlar på ytan om Anns kärleksrelationer som oftast tar slut och orsaken är oftast att hon ställs till svars för hennes brors tillstånd. Till slut träffar hon Oliver och lyckas etablera ett längre förhållande med honom. Sedan vill jag inte spoliera läsningen för er mera. Det känns som om novellen under ytan behandlar frågan om skuld och självförebråelse och gör det mycket bra tycker jag. Dialogen, och även beskrivningen i övrigt, har en ganska kort ton med mycket dead-pan-humor över sig.

'Time Bomb Time' av C C Finlay handlar om vetenskapsstudenten Nolon och hans försök att bevisa sin teori om att tiden kan fås att löpa baklänges. Det hela utspelar sig i hans ex-flickvän Hannahs studentlägenhet. Den känns klassisk och man ler när historien med ett skönt språkligt grepp utvecklar sig till en typ av old school science fiction-novell.

Seanan McGuires 'The Myth of Rain' har en väldigt predikande ton om ett i sig extremt viktigt ämne, miljöförstöring och klimatförändring. Jag tycker den är hafsigt skriven, nästan som ett beställningsjobb för en miljöorganisation. Jag är inte klimatförändringsförnekare på något sätt men tycker att detta mer är en politisk pamflett än en novell. Annie Bellet och Sean Williams bidrar med 'Goodnight Earth' respektive 'Ghosts of the Fall' och dessa faller lite i samma dystopiska kategori som Seanan McGuires novell. De är dock lite mindre preachy och infodumpande. Den senare utspelar sig tidsmässigt  ytterligare en bit in i den nära framtiden och i Williams text ingår även ett krig mellan myndigheterna som dragit sig tillbaka, bokstavligen, och kallas helt enkelt Off Earth Government. Här har kriget byggt på de klimat- och miljöproblem som finns och jorden är snart helt under vatten. I 'Goodnight Earth' är vi ännu längre in i framtiden och både krig och miljöförstörelse har förändrat jorden på dramatiska sätt. Månen är till och med sprängd och jorden omges av en ring av sten som kontinuerligt bombarderar oss i form av meteoriter. Dessa två noveller är bra skrivna men inte jätteoriginella.

Matthew Hughes novell 'The Blood of a Dragon' låter ju som en lättkategoriserad text men det kanske inte var helt självklart för Lightspeed om den skulle hamna i Fantasy- eller sf-kategorin. Den innehåller mycket magi men verkar utspela sig i vårt universum men i olika dimensioner. Den är underhållande och underfundig men det hade underlättat om jag läst någon text om detta universum tidigare. Vad jag förstår har Hughes skrivit en hel del som utspelar sig här och novellen verkar vara en installation i en novellserie. Men det fanns ändå saker att ta till sig med den trots det.

Sammanfattningsvis känns de fantasy-kategoriserade novellerna mer positiva och humoristiska medan sf-novellerna är rätt seriösa dystopier. Det är stora kontraster men inget fel i det.

 http://www.lightspeedmagazine.com/

 

2 jun 2015