Katterna och Stora Djupets hemlighet av Hans Olsson

 

Som titeln antyder så är några av hjältarna katter i denna berättelse som delvis utspelar sig i Uppsala. Katter och Uppsala känns som hand i handske och det är det verkligen. Katterna i denna bok, Cid, Zelda, Väs, Sven och de andra är detta århundradets motsvarighet till Gösta Knutssons karaktärer. Men Hans Olssons katter rör sig över ett betydligt större revir, ja till och med tar sig mellan världarna i vårt multiversum. Ett multiversum med portaler mellan världar är inget nytt inom fantastiken men det är ett tacksamt grepp för att lätt kunna nå en annan värld befolkad med fantasifulla varelser och här är det väldigt lyckat.

Personligheter och starka karaktärer kommer här fram i form av allt möjligt från radioapparater till stora fartyg. Klyschor undviks effektivt och karaktärerna är sammansatta och vissa grälsjuka och prestigefulla mitt i allt hjältemod. Katterna i boken framställs suveränt efter vad vi känner till om dessa självständiga, stolta djur. Självsäkerheten och självförtroendet är högt bland de flesta av dem även om den lite ängslige Sven avviker lite från mönstret och det känns också trovärdigt. Självklart är människorna katternas slavar, om än omhuldade och kanske till och med älskade. Jag tycker det är en mycket bra och trovärdig teckning av kattkaraktärerna i boken, de känns helt igenom äkta. Helt i klass med Gösta Knutssons ensemble.

Scenerna i Uppsala bland människorna är riktigt roliga och den elaka gårdstanten som för sitt lågintensiva krig mot barnen och katterna är väl den enda lite klyschiga standardkaraktären men även hon är i grunden och till slut en trovärdig karaktär liksom de "onda" antagonisterna i boken som inte heller är planerat onda utan lite missförstådda och ibland förvirrade.

Den stora sammandrabbningen i slutet av boken kommer av sig kanske lite snabbt med enkla medel men det är snyggt levererat ändå. Efter boken känns det som om man vill resa runt lite mer i Balambia. Jag läste boken tillsammans med min 11-årige son och han skrattade högt åt många dråpliga scener och inte minst beskrivningar av fantasirika varelser.   

Katterna och Stora Djupets hemlighet / Hans Olsson - Utgivning: 2019 | ISBN: 9789198436983 | Zakuli Förlag

16 okt 2019