Karta över Morlaire av Björn Cederlind

Precis som Björn Cederlinds förra roman Texas Whiffer så är Karta över Morlaire härligt oförutsägbar. Den struntar i genrer och är befriad från typiska “tropes”, klyschor, som man lätt kan härröra från en specifik genre. Den är närmast en urban fantasy skulle jag säga och första delen är färgad av övernaturlighet även om den är jordnära placerad i Motala på 80-talet. Den olycksalige Orville Christiera är närmast att betrakta som en superhjälte i Marvel-format; det vill säga någon som drabbas av en olycka och därefter plötsligt är begåvad med någon form av superkraft. Delar av romanen känns också som en grafisk roman, en serieroman alltså, av bästa sort, precis som Cederlinds tidigare nämnda roman.

Vår hjälte blir synsk av sin olycka och kompanjon i brottsbekämpning till den avdankade polisen Moberg som är en slags pastisch på alla svenska tv-deckare. De båda löser mystiska mordfall med tydlig Arkiv X- eller Millennium-känsla. Ibland med en doft av True Detective. Ondskan som består i brutala flickmord är diffus och odefinierad och kapitlen är rapsodiska och dessutom kryddade med texter som känns väsensskilda från 80-talsberättelsen, mer som verser ur bibeln. Det får sin förklaring när historien i nästa del fortsätter något närmare nutiden.

Nu följer vi förutom vår hjälteduo även kvinnan Hasel som huvudpersoner utöver rätt många biroller. (Många karaktärer i romanen har helt osannolika namn faktiskt, en rätt kul detalj.) Nu får romanen en katastroffilms-känsla. Det är nämligen så att asteroiden Chrysalis beräknas inom kort slå ner på jorden och här finns ingen räddning à la Armageddon, stämningen är mer lik Emils Lönneberga i väntan på den stora kometen fast skruvad ett par varv extra. En gammal legend, i form av en karta, sägs berätta om ett ställe, en stad, som ska undgå katastrofen. Den Heliga Birgitta spelar en viss roll för legenden eller var det hennes vanföreställningar som gav upphov till hela historien? Staden heter Morlaire, en fiktiv stad någonstans och någongång i Sverige. Den här delen blir rätt spretig men hela tiden underhållande och oförutsägbar. Ett stort antal nya karaktärer tar plats i berättelsen, både de som kämpar för det goda och de som kämpar för det onda. Det blir ganska svartvitt till slut där ondskan har förkämpar som verkar vara något slags nazister med stark tro på det ockulta. Utan att avslöja för mycket så kokar det ner till en kollision med bibliska förtecken. Katastroffilms-atmosfären övergår sedan i någon slags episk dystopi med en hel del splatter.

Romanen lägger ut många trådar, är inte helt tidslinjär hela tiden och förutsätter att läsaren känner till eller tar reda på saker som än mer höjer läsningen men just det är uppfriskande och man slipper infodumpar. Jag tycker Björns Cederlinds roman Texas Whiffer är starkare men även denna är mycket läsvärd, tack vare sin oförutsägbarhet, sitt flyt och sin brutala och ibland även brutalt roliga dialog.

 

Karta över Morlaire / Björn Cederlind - Utgivning: 2017 | ISBN: 978-91-6394-845-9 | Type and Tell

18 mar 2018