Ingrid av Love Kölle

I en första prolog möter vi en präst på 1300-talet med nekromantiska böjelser, han är besatt av att besegra döden och går till blodiga överdrifter för att nå sitt mål. I en andra prolog dör Ingrids föräldrar inför hennes ögon och även hon svär på att besegra döden.

Det blir en humoristisk och blodig historia därefter i nutidens Linköping där den lilla rara damen Ingrid lätt manipulerar sin omgivning. Hon verkar under sitt liv i svartkonstens tjänst blivit märkbart grym och brutal bakom den putsade fasaden. Men det är på ett annat plan också en roman om livet självt, inklusive dess final, döden. Vår längtan efter evigt liv, är det något eftersträvansvärt, egentligen? Att människor kunde bli desperat besatta av detta på 1300-talet är inte svårt att förstå, med digerdöden ständigt runt hörnet. Men det är också något som ligger som en innersta kärna i nutidsmänniskans väsen. Ingrid, som sett sina föräldrar dö, och själv fått inblick i dödens rike ger sig sjutton på att, med 1300-talsprästens hjälp, krossa döden. Språket väjer inte för grymma och rent vidriga scener utan är rakt och kompromisslöst hela vägen. Tonen är rå men formuleringarna eleganta. Love Kölle är en ekvilibrist vad gäller språk och humor.

Romanen är ganska kort och därför blir karaktärerna ibland lite skissartade även om birollerna med små medel blir levande. Jag saknar lite mer berättande om Ingrid själv, om hennes liv mellan barndomen fram till nu, hur blev hon den hon är nu? Det hade blivit ännu lite bättre med lite mer om hennes bakgrund och om lite mer av hennes tankar fått skina igenom och ta plats.

Det finns passager där man verkar befinna sig i en surrealistisk målning eller något gammalt kopparstick från medeltiden för att i nästa stund landa i en förortslägenhet. Stämningen i dessa surrealistiska passager levereras totalt självklart trots det genom-bisarra sammanhanget, mycket stämningsfullt. Romanen drar också diskussionen om evigt liv, eller inte, till sin spets och slutet blir minst sagt spektakulärt.

 

Ingrid / Love Kölle - Utgivning: 2017 | ISBN: 978-91-88185-33-4 | Swedish Zombie
31 mar 2017