Fyra kvinnor fyra flickor av K G Johansson

K G Johansson har gett ut en samling med åtta noveller där huvudpersonen genomgående är kvinna. Att en manlig fantastikförfattare kan samla ihop så många noveller med kvinnligt perspektiv är ju bara det ett gott tecken och ett lovvärt initiativ. För, let´s face it, det dräller väl inte av kvinnliga hjältar i genrelitteratur. Eller överhuvudtaget. Novellerna har det gemensamt att de alla beskriver en framtid där dystopin vunnit eller åtminstone har övertaget över utopi och optimism. Han skriver själv i efterorden att han inspirerats av bland annat J G Ballard och det är lätt att se i den första texten, Gatflickan, där civilisationen sakta brakar samman. Ordet gatflicka är en förkortning för surrogatflicka. Den handlar om unga flickor, klonade från ett antal människor, som varit barnlösas möjlighet att bli föräldrar. För de bättre bemedlade i samhället. Men de har en uppskattad livslängd på endast cirka tjugo år. Livslängden generellt verkar också vara begränsad, strålning och därmed cancer verkar vara mer regel än undantag. Det är en sorglig berättelse fylld av desperation och ond, bråd död. Novellen är lång så karaktärstecknandet får mycket utrymme vilket gör persongalleriet levande. Den ställer viktiga frågor och ifrågasätter hur vi behandlar våra medmänniskor.

Den blödande flickan utspelar sig långt in i framtiden där den mänskliga civilisationen gått under och artificiella intelligenser fortsätter spela våra krigsspel. Den är kort men mycket stark och får en också att fundera över vårt sätt att behandla varandra och vår värld.

Nästa novell är en av mina favoriter i samlingen, Satan Doll, som är en historia som rör sig fritt mellan tidsepoker och musiken, närmare bestämt jazzmusiken, spelar en huvudroll. Den handlar om en intensiv kärlek som både skrämmer och lockar. Om att våga kasta sig in, utan reservationer, i en kärlek som är så stark att den böjer tiden tolkar jag det som.

Marina är mycket Ballard, i mitt tycke kanske mest Ballard i denna samling. Världen är översvämmad och huvudpersonen lever i en ödslig stad där endast de högsta byggnaderna når över ytan. Hon väntar på någon och verkar ha gjort det i en evighet. Så länge att evigheten blivit hennes trygghet och dagdrömmarna hennes syfte med livet.

I skymningsstaden är nästa favorit. Den är en mardrömslik, surrealistisk novell som bygger upp en mycket obehaglig stämning. Världen är i kaos, eller är vi i skärselden? Det här är inte en konventionell dystopi utan, som K G Johansson säger i efterorden, en berättelse som bokstavligen handlar om världen efter den bibliska apokalypsen.

Novellen MoodMind är den svagaste i samlingen tycker jag. Bra skriven men inte så originell som resten av texterna. Här kontrolleras och anpassas människornas känsloliv, om man uppfyller kriterierna, och tilldelas en uppgift för att hålla samhället i gång.

Änglarna av kvicksilver och kristall hade jag läst tidigare och kom ihåg den tydligt vilket säger att det är en bra novell. Detta är min tredje favorit och är stämplad med K G Johanssons adelsmärke tycker jag. Den beskriver stora kosmiska sammanhang och förklarar, på ett tydligt och pedagogiskt sätt, idén som driver handlingen. Det är stora penseldrag men ändå jordnära då skeendet beskrivs ur perspektivet från ett fåtal människor i en liten stad i Sverige. Det handlar om möjligheten att universum innehåller så mycket mer än vad vi med våra sinnen kan uppfatta. Revor i vår tids- och rumsuppfattning börjar uppstå och världen går mot sin undergång. Eller födelse.

Sista novellen, Hyenor, utspelar sig också i ett litet samhälle, närmare bestämt i Småland, där en katastrof sextio år tidigare isolerat en grupp människor och deras ättlingar. Den beskriver också hur desperata människor, läs: män, kan uppträda när ingen framtid tycks finnas.

Att huvudpersonerna i novellerna är kvinnor tycker jag de flesta novellerna vinner på genom att författaren diskuterar vissa saker ur just ett kvinnligt perspektiv såsom våld, våldtäkt och hierarkier. Det kanske inte genomsyrar alla texterna men finns ändå med.

Fyra kvinnor fyra flickor / K G Johansson - Utgivning: 2015 | ISBN: 978-91-87585-29-6 | Wela Förlag

2 mar 2015