Eterneller av Viktor Johansson

Viktor Johansson skriver både prosa och lyrik (och är dessutom filmregissör). Jag har läst hans poesidebut 'Kapslar', från 2007 vilken är en mycket bra bok. Den är väldigt suggestiv och man sjunker ner i hans språk och bilder. Hans lyrik brukar just kategoriseras som en korsning mellan den så kallade språkmaterialistiska skolan och den klassiska bildpoesin som är mer berättande. Han har tagit med sig detta till romanen 'Eterneller' där varje kapitel inleds med ett stycke lyrik. Även prosatexten är poetisk till sin stil. Romanen berättas i första person och personen är en ung kvinna som förlorat sin älskade Mira som hon varit tillsammans med sedan barnsben. Det blir många sekvenser i dåtid där Mira figurerar och i nutid försöker huvudpersonen att hålla sin relation till Cassie över ytan trots sorgen efter Mira. Cassie ger henne fler chanser och trots slitningar medan huvudpersonen försöker bearbeta sin sorg växer deras kärlek till varandra.

Ramen för detta är en jord som invaderats av utomjordingar som utplånat alla vuxna människor. Jordens städer har förvandlats till ruiner där barn desperat försöker överleva. Men en dag återkommer ett rymdskepp som sänts ut innan katastrofen, oklart vart, och plockar upp dessa barn. Även Mira är bland de räddade men förolyckas senare. Mycket av romanen utspelas i det dystra rymdskeppet där hopplösheten slagit rot och dagarna blir monotona. Människorna har ingen jord att återvända till och rädslan för utomjordingarna består.

Man finner dock till slut ett annat skepp som verkar övergivet och dött men som bär på vissa hemligheter som kanske kan ge lite hopp. I slutet av romanen återfinns oväntat en prolog. Jag antar att begreppet är valt istället för epilog på grund av att en stor del av den behandlar brev från Mira till vår huvudperson som beskriver första tiden de hade tillsammans på en ödelagd jord. Det är stora kontraster där deras kärlek är strålande ljus mot den mycket mörka bakgrunden.

Det är en gripande bok om kärlek, sorg och där relationerna mellan dessa tre karaktärer står i centrum och beskrivs mycket väl. Deras reaktioner och tankar känns trovärdiga och man sympatiserar med alla tre. Språket är som sagt poetiskt och står även det i stark kontrast mot det grymma livet på jorden efter katastrofen och i rymden. En stark science fiction-roman.

Eterneller / Viktor Johansson - Utgivning: 2008 | ISBN: 978-91-7645-489-3 | Modernista

27 okt 2015