En knippe Tidbeck

Jag hade lyckats missa några av Karin Tidbecks internationellt publicerade noveller under 2013 så jag letade upp dem. De motsvarade verkligen mina förväntningar och det är inte svårt att se att hon är en efterfrågad och hyllad författare både på svenska och engelska. De tre novellerna är mycket olika varandra, åtminstone på ytan, men gemensamt för dem är elegansen och originaliteten. Den första är "Sing" som utspelar sig på planeten Kiruna dit en besökare kommer och dras till berättarjaget, en utstött skräddare, som är mycket frågande till besökarens intresse i början. Jag gillar berättelsens lågmälda drama om utanförskap och kärlek. De två huvudpersonerna är lätta att sympatisera med. Stämningen är skön med detta, ett myllrande universums, bakvatten som skådeplats.

Nästa novell heter "A Fine Show on the Abyssal Plain" och är en surrealistisk historia som börjar med att ett teatersällskap spelar en pjäs om ett teatersällskap som spelar en pjäs. Jag tolkar dem som att de lever enbart för sin konst oavsett om någon publik finns. Deras existens bestäms av teater. Jag vill inte avslöja vad som händer men dialog och skeenden är mycket roliga och värmande.

Den tredje är "I Have Placed My Sickness Upon You" och är liksom den förra mycket roligt skriven med originella idéer men lite mer down-to-earth och svartare humor. Hon använder den gamla bibliska historien om Syndabocken och skruvar den några varv. Originaliteten och den trovärdiga tonen gör henne till en av Sveriges bästa fantastikförfattare tycker jag.

Här finns novellerna:

Sing

A Fine Show on the Abyssal Plain/

I Have Placed My Sickness Upon You

19 maj 2014