De odödliga av Lars Jakobson

Detta är den tredje "postumt" utgivna boken av Lars Jakobson efter essä- och novellsamlingen 'Effekter' och romanen 'John & Denise'. Postumt med citationstecken därför att Lars Jakobson lever men i förordet av den mystiske Joan Bravais anar man vad han menar med detta. Hans fru berättar att Lars är tre personer; författaren, mannen i vardagen och den kände författaren som måste vara presentabel, marknadsföra sig och förklara sig. Denna tredje gestalt är Lars Jakobson hjärtligt trött på. Han vill inte behöva göra sig tillgänglig och tillmötesgående, han vill vara konstnären och mannen. Det känns både begripligt och sympatiskt. Förordet diskuterar också H P Lovecraft och Jorge Luis Borges och deras verk men även deras relation visavi varandra.

Liksom i 'John & Denise' möter vi ett par på skuggsidan i nittonhundratalets och tvåtusentalets USA; Mark, diversearbetaren, uppvuxen med sin mor och vars far inte erkänt honom som sin son, träffar Mary Anne, den hårt knarkande prostituerade, vars liv hänger på en skör tråd på många sätt varje dag. Berättelsen om Mark och Mary Anne berättas av en okänd person som lämnat ett opublicerat manuskript efter sig liggandes längst ner i en boklåda som en kvinna sålt till ett antikvariat i Billings, Montana. Manuskriptet börjar med att lista upp ett antal personer vars ena förälder eller båda arbetat i närheten av radioaktivitet från olika källor. Detta visar sig vara relevant för historien då vi senare får veta att dessa personer berikats med väldigt udda egenskaper. Romanen berättar om hur Mark och Mary Anne inleder ett lite avigt förhållande även om åtminstone Mark verkar förälskad på riktigt. Mary Anne råkar illa ut utan att avslöja för mycket och strax efter plockas Mark upp av agenter av det hemligare slaget, typ Men in Black. Han spärras in på militärbasen Malmstrom tillsammans med de övriga personer vi fått namnen på i början av romanen.

Denna samling människor har fått övermänskliga egenskaper i form av odödliga celler så det experimenteras friskt på dem på olika sätt och man sätter i system att "odla" organ och lemmar på dem för transplantation på höga dignitärer långt innan det officiellt går att transplantera vissa organ och lemmar. Mark ser sin buk grävas ur och andra får lemmar kapade regelbundet. Berättelsen är mycket bisarr och dyster och de inspärrade blir stoiska i sitt beteende. Så småningom gjuts Mark levande in i betong och därefter får berättelsen en oväntad vändning.

Mark vaknar upp tusentals år senare och framlever sedan sitt liv i ett samhälle där viss teknik finns kvar men annat påminner om medeltiden. Han återser några av sina medfångar genom århundradena och historien fortsätter ut i rymden via rymdfart ofta utvecklad av utomjordiska intelligenser. Han möter utomjordingar av alla de slag på de mest underliga platser. Tonen är fortfarande mörk och närmast uppgiven. Romanen går från en slags socialrealistisk skildring till en science fiction-historia med sense of wonder. Men all fantastik känns ofta bara som en bakgrund till grundberättelsen om Mark och hans sökande efter sin Mary Anne och en närmast filosofisk diskussion om makt och maktutövande, hur vi människor behandlar varandra. Slutsatsen blir att den mänskliga naturen förblir som den varit och de som utövar makt över andra blir, som alltid, mer eller mindre korrumperade.

Som alltid hos Lars Jakobson är språket lätt kyligt. Mycket går att läsa mellan raderna och ibland blir resonemangen snäva och lite svårbegripliga men övertydliga förklaringar ges inte och det tycker jag är Lars Jakobsons styrka; han behandlar oss läsare med respekt och som intelligenta tänkande individer. Jag tycker 'De odödliga' är en av hans starkaste romaner och mer fascinerande än 'John & Denise' även om den också var fängslande men mer på ett annat plan där karaktärerna fick lite mer spelrum. Lars Jakobson är en av Sveriges främsta fantastik-författare genom tiderna och han levererar alternativhistoria som ingen annan.

De odödliga / Lars Jakobson - Utgivning: 2015 | ISBN: 978-91-0-015215-4 | Bonniers

16 nov 2015