Clarkesworld Magazine nr 104 - maj 2015

Ett nummer präglat av så kallad Hard SF men ändå med mjuka förtecken. Huvudpersonen är oftast ganska ensam i en rätt dystopisk omgivning men alla novellerna slutar i en positiv anda. Den första, 'The Garden Beyond Her Infinite Skies' av Matthew Kressel är en mycket vacker och poetisk skildring av en kultur av 'farmare' på makrokosmisk nivå, tänk Olaf Stapledon. Karaktärerna är djupt mänskliga med mänskliga känslor och problem men är egentligen ett slags energivarelser som sköter om vårt universum. De ser galaxer födas och dö samtidigt som de brottas med sina relationer. Historien känns så självklar trots det hisnande formatet. Det finns en melankolisk, lite sorglig, stämning över den.

'Solace' av James van Pelt är mer jordnära trots att den utspelas till stora delar på ett rymdskepp på väg mot en planet i Zeta Reticula-systemet. Det jordnära är att den känns realistisk med tanke på den teknologi vi kan se framför oss just nu; resan kommer att ta fyratusen år och inga genvägar finns, inga warp-motorer, ingen hyperspace. Dessutom krävs långa perioder av djupsömn för besättningen. Meghan sköter om de hydroponiska odlingarna under sina korta vakna perioder. Parallellt med denna historia får vi följa en man som jobbar i en generatorstation vid en gruva flera hundra år tidigare. Han är drabbad av en snöstorm och försöker desperat överleva och samtidigt hålla generatorns vattenhjul igång trots isbildning. Kopplingen mellan dem är, förutom utsattheten, ensamheten, en sorts lampa som användes av gruvarbetarna. Det finns en närmast klaustrofobisk känsla av utsatthet och ensamhet i berättelsen.

Hannu Rajaniemi bidrar med 'Tyche and the Ants' som handlar om Tyche, en tjej som lever sitt liv på månen. Tekniska innovationer i en hård vakuummiljö blandas här med Tyches Alice-i-underlandet-lika fantasivärld. Jag får lite vibbar av John Varley på sjuttio-, åttiotalet. Kul och med stor känsla.

Jag har en favorit till i detta nummer och det är en novell som sticker ut lite extra, 'An Evolutionary Myth' av Bo-Young Kim. Denna är motsatsen till Hard SF, en fantasynovell på gränsen till fabel. Den har en atmosfär av gammal saga över sig. Väldigt oförutsägbar och humoristisk. Den rättmätige prinsen och arvtagaren till riket blir, när hans far kungen dör, ett jagat djur för den nye kungen. Han blir bokstavligen ett jagat djur. Enough said.

Allt som allt ett bra nummer av Clarkesworld. Resterande noveller hittar jag inget extra med, det är bra texter men inget som berör mig som de jag valt ut här.

http://clarkesworldmagazine.com/

28 maj 2015