Clarkesworld Magazine, aug-14

Clarkesworld Magazine är en bra tidskrift som utkommer i digitalt format varje månad. Den är dessutom gratis. I den rätt stora floran av engelskspråkiga digitala fantastikpublikationer tycker jag att den oftast är ett bra val. Caroline Yoachim inleder augustinumret med Five Stages of Grief after the Alien Invasion. Den klassiskt vedertagna femstegsreaktionen vid sorg efter förlust beskriven genom en invasion från rymden. Bra och trovärdigt om mänskliga känslor vad gäller hanterandet av en förlust. Barn och äldre omkommer när våra populärkulturella grå aliens besprutar jorden med sporer som, likt influensavirus, är skoningslöst mot små barn och ålderssvaga och nästan alla på jorden drabbas när någon närstående får sätta livet till. I första steget, Förnekan, försöker Ellie upprätthålla sitt föräldraskap genom att bära på ett bylte med filtar som symboliserar dottern Lexi. Hennes man, Oskar, orkar till slut varken stötta eller få henne att komma vidare i sin sorg utan ger sig av med förevändning att han måste uppsöka sin syster och anställer Marybeth som ett slags personlig assistent för att döva sitt samvete. Marybeth tat tag i situationen får Ellie att konfrontera sorgen. Granne med Oskars syster Jessica bor trettonåriga Amelia som får illustrera steg två, Ilska. Många runtom henne har drabbats hårt av invasionen och hennes fyraårige bror dog så hon vill hämnas på Eridanerna och drömmer upp en plan för att åtminstone få en av dem att dö en plågsam död men när hon får chansen tappar hon viljan till det när Eridanen visar henne sina skuldkänslor inför katastrofen orsakad av deras misstag. Det tredje steget, Förhandling, beskrivs via en bokstavlig förhandling om framtiden mellan representanter för mänskligheten och Eridanerna. Oskar beskriver nästa steg, Depression, där han, plågad av skuld för att ha lämnat Ellie sjunker ner mentalt och det blir han syster Jessica som konfronterar hans depression. Novellen avslutas med Ellies Accepterande av sin förlust via ett okonventionellt handlande och med mötet med Oskar. Det är väl beskrivet och invasionen fungerar bra som bakgrund för att berätta om sorghantering.

Bonfires of Anacostia beskriver maktcentrat Washington DC en bit framåt i tiden där misär och frustration bokstavligen existerar på bakgårdarna till statstjänstemännens gentrifierade bostadsrättskvarter. Texten får inte mig så engagerad men visar väl på segregationen.

En humoristisk text på mörk botten är Kat Howards The Saint of the Sidewalks. I en värld fylld med helgon som kan svara upp mot dina böner gäller den gamla regeln Var försiktig med vad du önskar dig, det kan slå in. Roliga beskrivningar av vår önskan att hitta något att tro på och att följa, tänk den religiösa hysterin a la Life of Brian.

I The Rose Witch följer vi Julianja som växt upp hos häxan Tzigana och hennes färd mot insikt genom Ungern. Stilistiskt bra och man godtar snabbt magin i novellen som självklar.

Naomi Novik står för nästa novell Seven Years from Home som är ett imponerande exempel på världsbygge i kort format. Den manipulerande imperialistiska Konfederationen har sänt huvudpersonen Ruth till planeten Melida där de första kolonisatörerna numera lever i balans och samklang med naturen men de har samtidigt mycket avancerade biotekniska kunskaper till skillnad från de senare anlända kolonisatörerna som, på välkänt manér, utarmat sin kontinent och riktar sin smått desperata agression mot sina grannar. Ruths uppdrag är att skapa balans och ge naturfolket kraft att stå emot angreppen. Allt för att skapa en situation där båda sidor, krigströtta, "ber" att få anslutas till Konfederationen, geopolitik på galaktisk nivå. Ruth skapar dock starka band och balansen ser ut att tippa över. Att kunna förmedla så mycket på ett självklart sätt i novellformatet är bra gjort. Denna text är min favorit tillsammans med detta nummers avslutande novell av Ian R Macleod, Nevermore, där konstnären Gustav är en anomali i egenskap av konstnär med förkärlek för Gauguin och impressionismen i en värld där levande som döda lever sina liv i virtuell verklighet medan han går längs Paris öde gator i en värld som känns övergiven. De enorma VR-maskinerna som skapar nanosmogen som skapar de virtuella verkligheterna är enormt energikrävande och man har löst det genom att sätta eld på månen med antimateria och energin som månen genererar förser hela världen. Det är dock främst en kärlekshistoria mellan Gustav och Elanore där hon dör och återuppstår i nanosmogen. Deras förhållande blir till slut ohållbart, hon förstår inte att han inte använder de föryngringstekniker som finns eller ansluter till henne som virtuell individ. Han känns som någon som klamrat sig fast vid något han intalat sig är det sanna i sin jakt på sin egen kreativa gnista. Mycket bra novell.

Ett inte helt jämnt nummer av Clarkesworld men mycket läsvärt.

.

www.clarkesworldmagazine.com

3 sep 2014