Brev från Cosmos - nr 2 : 2016

Härligt, det var ingen engångsföreteelse! Nu har Brev från Cosmos nr 2 kommit ut. Kul att Sveriges nu enda (?) fantastiktidskrift ger ut ytterligare ett nummer. Liksom det första numret har det ett tema, denna gång Varelser. Utöver de sju novellerna på detta tema får vi också en diger och initierad essä av Martin Andersson där han går igenom Lovecrafts menageri av varelser. Inte nog med det, även bokrecensioner finns bland innehållet med genomgående recensioner av svensk fantastik, mycket hedervärt och upplyftande för inhemska författare som visserligen recenseras föredömligt av ett antal bloggar men sällan får figurera i tidningar och tidskrifter.

I ett bra utbud av noveller blev mina favoriter Revan av Anna Jakobsson Lund och Alpha & Omega av Erik Odeldahl. Revan beskriver mycket riktigt hur revor har slitits upp mellan olika plan av verkligheten och varelser tar sig från ett till ett annat, även vårt. De kommer, de plundrar och tar fram det sämsta ur oss och vi är räddare än någonsin, för mörkret, ljuset och det väsen som manifesteras via dem. De gör saker med våra psyken, omedvetet eller ej, som fått myndigheterna att rekrytera människor med speciell talang för att upptäcka varelserna. Vår huvudperson är också tyngd av skuldkänslor, hennes son är försvunnen och troligen död av drogmissbruk. Det är en mörk, dystopisk, emellanåt nästan klaustrofobisk, stämning Anna Jakobsson Lund lyckas iscensätta på ett mycket trovärdigt sätt. Berättandet är lätt ryckigt, rapsodiskt och passar utmärkt till handlingen. Jag får vibbar av Tarkovskijs Stalker såväl som av en novell, vars namn jag glömt, publicerad i Nova Science Fiction på åttiotalet, av Damon Knight om jag ej missminner mig. Den novellen beskrev ett möte mellan en människa och en utomjordisk varelse i samma gastkramande stämning som denna.

I Alpha & Omega får huvudstaden figurera i denna eminenta västsvenska kulturtidskrift, kul. Evald, agent vid Söderorts anti-psi- enhet blir återkallad i tjänst från sin betalda ledighet orsakad av en stökig händelse i Stureby fyra månader tidigare. Ett nytt äckligt änglaärende har öppnats i Älvsjö denna gång. Änglar kallas de väsen som försöker ta sig in i vår verklighet någonstans ifrån och de verkar känsliga för vissa klassiska antimonster- ämnen såsom järn och silver. Agenterna bär därför silver i fickorna och järnskodda skor. Med mycket humor skapar Erik Odeldahl en spännande värld i vår egen vardag där hemliga Arkiv X-agenter slåss mot irrationella väsen som minner om allehanda varelser ur mytologi och folksagor. Vi följer två parallella trådar, den ena i nutid där Evald försöker göra comeback och den andra som beskriver stöket i Stureby. Mycket kul och välskrivet, man känner verkligen för Evald och hans otur som utvald av änglarna som ett slags medium för att invadera vår värld.

Brev från Cosmos / nr 2 2016

20 dec 2016