Bortom portalen

 Fantastikportalen heter en webbsajt där många av de svenska fantastikförlagen presenterar sig och sin utgivning vilket är ett otroligt smart och lyckat grepp. Denna antologi är ytterligare en manifestation av samarbetet, som en slags provkarta från de olika förlagen, några av novellerna är tidigare publicerade på andra ställen, plus tre specialskrivna bidrag. Den inleds med en av de tre specialskrivna novellerna, 'Emma 2.0' av Anita Mederyd, som har ett klassiskt sf/skräck-tema. Emma har förlorat ett ben och krossat ryggraden och ryggmärgen i en bilolycka och blir erbjuden en behandling med nanoteknik som hon tackar ja till. Eftersom jag redan avslöjat att det är skräck inblandat så förstår ni vartåt det barkar. Välskrivet och med bibehållen spänning hela vägen. Undrar bara om den beskrivna nanotekniken kanske borde ha testats lite mer :). K G Johansson representerar förlaget Affront med 'Marina' en novell som fanns med i hans samling 'Fyra kvinnor, fyra flickor'. Också den i ett klassiskt tema, miljökatastrofens, med en mycket känslig, sorgesam ton. Från Zakuli förlag kommer 'Tidsögat' av Hans Olsson där Jan, nedstämd efter att ha fått besked om eventuell uppsägning, får besök av sin bror som hållit sig borta några år. Brodern är av det mer arbetsskygga slaget och med ett inte helt fläckfritt förflutet. Han kommer med en mystisk bok med en ritning av ett tidsöga som han ber om hjälp att bygga. En bra uppbyggd, spännande historia där krafter släpps lös som är svåra att kontrollera, på flera sätt. Denna novell känns originell och hittar sin atmosfär.

'De vita' heter Boel Bermans bidrag för Undrentide förlag och påminner i tonen om K G Johanssons Marina. Här är katastrofen av medicinskt slag. Återigen klassiskt tema och inget originellt i sig men mycket välskrivet. 'Sjung kära syster' är det andra av de tre specialskrivna bidragen. Författare är Marcus Olausson och novellen är en efter katastrofen-historia av det mer originella slaget. Efter Kriget har något skett som benämns Omvandlingen som fört in magi i djurens och de få kvarvarande människornas liv. Musik och toner spelar en stor roll och den får mig att erinra mig serien 'Medley' av Lisa Medin som bland annat publicerats i Utopi magasin. Jag vill inte spoila för mycket. Den är sorglig och känns poetisk med en känslig ton. (No pun intended:).) 

Nästa novell bryter av den dystopiska tråden och presenterar en pastisch-liknande steampunk-deckare i arkeologisk miljö. Det förekommer luftskepp (såklart) och mekaniska kameler. Språket är medvetet ålderdomligt och förmedlar de mossiga värderingar som råder i denna alternativa värld på ett mycket bra sätt. Novellen blir en trevlig om än lite förutsägbar detektivberättelse med egyptologiska förtecken och med humor, 'En hemlighet i öknen dold' av Lupina Ojala från Catoblepas förlag.

Sedan höjs nivån ett snäpp, språkligt sett, med 'Irrbloss' av Linda Hallgren, bidraget från Epok förlag. Det är en skrämmande, surrealistisk sak som tar sig an de eviga frågorna. Mycket flödande språk och driv i denna novell vilket även karakteriserar nästa, 'Oppenheimer Blues' av Love Kölle från Sigill förlag. Detta är en mycket humoristisk kommentar till vår egen tid och dess skruvade inslag och framför allt kändiskulten. Johnny är en produkt av detta, en hyllad frontman i bandet Johnny Hiroshima and the Enola Gays. Det finns härlig svart humor i nästan varje mening här. 

Från Swedish Zombie kommer Ida Tellestedts 'Väskan' som sticker ut i samlingen eftersom det inte är så mycket fantastik utan mer en splatter-thriller. Den lyckas mycket bra med att förmedla det raseri man kan känna om man någon gång blivit utsatt för mobbning vilket huvudkaraktären blivit ihållande under tonårstiden men det blir bara en obehaglig, brutal hämndhistoria utan finess även om uppfinningsrikedomen vad gäller hämndaktioner är ganska stor och det finns en stor portion humor av det mer bisarra slaget. 'De tomma' av Alexandra Alexandersson är den tredje specialskrivna novellen för antologin och det är en sympatisk fantasynovell med klassiska grepp, gott och ont, även om karaktärerna därmed inte blir endimensionella. Inte helt oförutsägbart men bra och varsamt skrivet.

Så kommer vi till den sista novellen som är av det längre formatet, 'Jormungand' av Oskar Källner från det förlag som står för utgivningen av antologin, Fafner förlag. Den har en härlig Kafka-lik stämning som långsamt byggs upp medan vi får följa Lina på hennes nya jobb på en myndighet som handhar utbetalningar till kulturskapare och Linas specifika ansvar är att ekonomiskt ersätta talboksförfattare. Myndigheten huserar i ett berg under Flemingsberg i södra Stockholm, utan fönster och med oändliga korridorer. Allt är också väldigt ålderdomligt, gammal teknik (hennes dator kör Windows 98!) och trots storleken verkar det endast vara fyra anställda, inklusive henne själv och chefen Gunilla som i chic dräkt och knallrött läppstift är något av en anomali i de dammiga korridorerna. Det hela är skrivet med mycket humor och det gömmer sig också lite samhällskritik bland meningarna. Spänningen ökar och här finns både multiversumportaler och monster (Cthulhu himself?).

Inte så mycket som sticker ut tematiskt men en habil, stabil samling sf&f, otroligt bra för svensk fantastik. Det är bra varvat vad gäller seriösa (utan att vara pretentiösa) alster, och seriösa alster med en extra nypa humor.  

 

Bortom portalen / Redaktör: Fantastikportalen - Utgivning: 2016 | ISBN: 978-91-982267-6-8 | Fafner Förlag

29 apr 2016