Bara sedan solen sjunkit av Johanna Sinisalo

Berättandet i denna roman, Johanna Sinisalos prisade debut, är mycket varierande i fråga om perspektivet. Huvudkaraktärerna berättar i första person presens från sin egen synvinkel så perspektivet växlar hela tiden. Och däremellan får vi utdrag från webb-sidor och böcker då Mikael försöker förstå hur han ska ta hand om den trollunge han tagit in i sitt hem. Han har hittat honom utanför sin bostad efter att ha jagat iväg det gäng som hotfullt stod samlat runt det lilla medvetslösa trollet. Han känner ett ansvar men också en mystisk dragning till trollet, som får namnet Pessi. Vi får en utförlig beskrivning av däggdjuret Troll (Felipithecus trollius) som känns mycket vetenskaplig. Johanna Sinisalo har lyckats inkorporera den mytiska varelsen troll i vår utforskade fauna. Det är mycket snyggt gjort med blandningen av reella, ofta skönlitterära alster, där troll omtalas till fiktiva vetenskapsartiklar och böcker där troll jämförs med andra rovdjur som björn, järv och lo.

Mikael är en singellevande man i Helsingfors där han frilansar som fotograf och nyligen har blivit kär i en av sina uppdragsgivare på en reklambyrå, Martti eller Martes. Denne Martes är till skillnad från Mikael dock heterosexuell men uppmuntrar ändå Mikael och blir längre fram i romanen till och med svartsjuk när han mister sin status som främsta kärleksintresse för Mikael. Doktor Spiderman är ett av Mikaels ex, veterinär, som känner sig försmådd. I periferin finns också antikvariatsägaren Ecke som i Mikael ser sin perfekte man. Han gör nästan vad som helst för att till slut få honom i säng. Och det visar sig att hans digra boksamling gömmer en bok som Mikael kan ha nytta av som nybliven trollägare. I Mikaels trappuppgång bor Palomita från Filippinerna, hunsad av sin våldsbenägne man(sgris) Pentti. Även Palomita förälskar sig i Mikael. Mikaels berättande varvas med dessa karaktärers första persons-berättande, ibland i mycket korta, omedelbara perspektivskiften. Det blir både komiskt effektivt och dråpligt.

En av de roligaste scenerna utspelas efter att Mikael fått ett fotouppdrag av Martes där byrån åtagit sig att göra en reklamkampanj för ett jeansmärke. Mikael tvingar på Pessi ett par jeans i barnstorlek med hål klippt för svansen. Pessi blir vansinnig och börjar hoppa omkring och göra allt för att få dem av sig under det att Mikaels kamera sekvensfotograferar alltihop mot en riggad fond. Det blir såklart succé och Martes blir förbluffad över kvalitén eftersom han antar att bilderna är gjorda i Photoshop.

Veterinären, Doktor Spiderman, har en teori om att Pessi sprider feromoner omkring sig som påverkar både Mikael och de som han kommer i kontakt med. Det hela utvecklar sig till ett kärleks- och svartsjukedrama där flera av karaktärerna drabbas av verklig kärlek och, ibland, upplevt svek. Allt går så småningom överstyr med ödesdigra konsekvenser. Tempot accelererar i historien och fler och fler "vetenskapliga" artiklar börjar även hinta om att troll kanske är kapabla både till det ena och det andra. Som exempel hittar Mikael en bild målad av Pessi på väggen i lägenheten som liknar forntida grottmålningar. Och i slutscenerna visas trollens kapacitet och intelligens på riktigt. Det är som sagt komiskt och mycket underhållande men också välskrivet, välstrukturerat och bygger upp nordiska myter till trovärdiga, vetenskapliga fakta på ett avancerat sätt.

Bara sedan solen sjunkit / Johanna Sinisalo - Utgivning: 2000 | ISBN: 91-46-18309-4 | Wahlström & Widstrand

22 feb 2016