Apex Magazine nr 72 - maj 2015

'A Sister's Weight in Stone' är en steampunkig text, skriven av J Y Yang. Drakar, drakmaskar och luftskepp finns i vattnen utanför och i luften ovanför Singapore där novellen utspelar sig på 1890-talet. Little Phoenix och hennes syster Jade är förutbestämda att gå i fotspåren av kvinnorna i deras hemby och bli sidenvävare. Men marknaden är dålig för siden sedan de bättre bemedlade nu börjar föredra drakskinn så de är tvungna att söka sitt uppehälle i Singapore, som byggnads- och gruvarbetare. Under resan dit förolyckas dock Jade, hon faller överbord från luftskeppet som ska ta dem dit. Little Phoenix blir besatt av tanken att rädda Jade från Drakprinsen, som hon antar har fångat henne när hon slog i vattnet vid fallet. Hon får kontakt med sin syster genom magi och ber henne härda ut sin fångenskap medan hon funderar ut ett sätt att få tillbaka henne. Hon kämpar och faller nästan själv offer för de faror hon till slut utsätter sig för. En historia om sorgbearbetning, man känner mycket för Little Phoenix.

Steampunkvibbar finns även i 'Wildcat (from The Secret Diary of Donna Hooks)' av David Bowles men egentligen bara tack vare tidsperioden den är placerad i, tidigt 1900-tal. Annars är det en fantasynovell med magiska inslag, som shape-shifting, från ett Texas där vita anglo-saxiska amerikaner nu etablerar sina rancher och städer och mexikaner betraktas som andra rangens invånare. Huvudpersonen är intressant, hon har separerat från sin man och bygger upp ett eget liv, ett konststycke i tidigt 1900-tal. Hon har även kontakt med den magiska världen. Novellen är i form av en dagbok vilket kan kännas lite rapsodiskt men det funkar bra här. Både denna text och Yangs är sorgesamma och tragiska vilket också är stämningarna i den tredje novellen i maj-numret, 'Remembery Day' av Sarah Pinsker. Den beskriver hur krigsveteraners plågsamma minnen hanteras i en nära framtid. Jag tycker den känns lite tunn och man får överhuvudtaget inte veta något om de upplevelser som föregått deras trauman.

Apex publicerar också föredömligt poesi i varje nummer och de texter jag fastnade för här var framför allt 'He Dreams of Salt and Sea' av S G Lerner och 'If I Only Had A...' av Kelly Dalton. Den förra är en tångdoftande sång om landlevande individers symbios med havets invånare. Man riktigt känner salt och bränningar skölja över en när man läser. Den senare är svart humor där Dorothys följeslagare i Oz kommer på en radikal lösning på ett problem. Mycket kul.

Lyriken känns spänstigare än novellerna i numret som alla tre har en mycket sorglig känsla över sig utan mycket hopp eller galghumor.

http://www.apex-magazine.com

3 jun 2015