Andra vägar - tio nya utopier

Livsnerven för den undergenre av fantastik som man kan benämna science fiction, sf, anser jag är novellen. Numera har vi väl inte i Sverige något regelbundet utkommande magasin som publicerar fantastik-noveller förutom möjligen seriemagasinet Utopi (även om också den känns tveksam just nu, inget nytt nummer sedan 2014). Däremot har en hel del antologier publicerats de senaste åren vilket är glädjande och det är de små fantastikförlagen som stått för denna bedrift. Dessa förlag publicerar också en stadigt ökande ström av fristående e-noveller. 2015 kom också en sf-antologi från Bokförlaget ETC i samarbete med sf-bokhandeln. Man kallade den 'Andra vägar' med tillägget 'tio nya utopier'. Tillägget tycker jag man kunde ha slopat. Jag fick för mig att det rörde sig om superpositiva historier, inget fel i det i sig men om man siktar på utopi kan det ibland upplevas lite naivt och konstruerat. Ordet antyder ju ett idealt tillstånd, samhälle eller annat. Men det var en samling bra sf-noveller, dystopi och utopi samtidigt, ungefär som livet brukar te sig. Den lanserades med stora ord "...som utmanar det du alltid tagit för givet. Det är berättelser som spränger gränser och kullkastar din uppfattning om det utopiska samhället." Det var en bra samling som sagt men knappast såå revolutionerande. Men när man lanserar ska man ju väcka intresse.

Anders Fager öppnar starkt, efter ett slags twitter-manifest från Jeff Noon, med 'Queer Noveau 2.0'. Aliens har landat och mänskligheten delas mellan de som omfamnar det nya och de som anser att det är närmast förräderi att slå sig i slang med utomjordingarna. Möjligen för att de, precis som vi, är intresserade av både droger och sex förutom allt annat i livet. Kanske lite för mycket för de som föreställt sig utomjordingar som ET eller något närmast gudalikt a la Arthur C Clarke. Det är rappt och säkert skrivet. Tänkvärt och underhållande.

Karin Tidbeck bidrar med en ny novell kallad 'Lyssna' och den utspelar sig efter hennes utmärkta novell 'Sing' som finns att läsa här på Tor.com. Karin Tidbeck har en utmärkt känsla för så kallad "social sf". Dessa noveller utspelar sig i ett annat solsystem på en gasjättes måne kallad Kiruna. Aino, vår huvudperson, är utfryst från Kiruna och framlever nu sitt liv på en rymdstation i systemet. Ljud och sång spelar en stor roll i båda novellerna; gasjättens system skapar ovanliga förhållanden för ljudvågor på Kiruna. Mycket bra och känslosamt skrivet om mänskliga problem långt fram i tiden och långt borta från vår jord.

Krig är bakgrundstemat i två noveller, Johan Fricks 'Berättelsen om prinsessan och Ifriten' och 'Eventet' av Boel Bermann. Krigstrauma hos barn behandlas i Johan Fricks novell där avancerade metoder prövas för att bearbeta barns traumatiska krigsupplevelser. Barnet får interagera i en virtuell värld och för den flicka vi följer befolkas denna värld av bland annat Ifriter, en övernaturlig djinn-varelse ur muslimsk mytologi. Hopplösheten i flyktinglägret motarbetas positivt av denna möjlighet att ge barnen ett liv utan ångest och trauma. 'Eventet' utgår också från ett barns upplevelser men här saknaden av en förälder som stupat i krig. I första person berättar en kvinna hur hon efter att ha förlorat en av sina föräldrar vill få människor att bry sig om vad som pågår i världen, varför krigen pågår. Detta i kontrast till den krigiska varianten av virtuella världar som många däremot är mycket engagerade i. Hon konstruerar en mycket avancerad lösning. Kontroversiellt om krig, spel och manipulation.

Kristina Hård har lyckats skapa en trovärdig atmosfär av "far future" i sin 'Dykplats Lund' där tidigare epokers teknologi, läs vår, numera är närmast obegriplig för framtidens människor. Den känns kanske lite nedkortad och hade vunnit på ett längre format tror jag. Avslutningsvis vill jag nämna Kristoffer Leandoers 'Korrigerarna' som också bygger en härlig atmosfär trots det korta formatet. Här upprätthålls fasader och icke önskvärda individer hamnar utanför, bokstavligen. Även litteratur som inte behagar de som nu styr i bakgrunden försvinner bokstavligen. Korrigerandet sker med hjälp av individer som tycks komma ur tomma intet, en annan dimension, framtiden. Novellen doftar lite tidig sf som till exempel HG Wells men har även en lite touch av gotisk roman över sig.

Jag tycker samlingen som helhet har en hög kvalitativ nivå både vad gäller idéer och språklig behandling. En stabil samling sf-noveller. Härnäst i vår ser jag fram emot fler svenska noveller i fantastikgenrerna, 'Bortom portalen', en antologi sammanställd av alla förlagen som samarbetar i Fantastikportalen, och 'Stadens väsen', en antologi med urban fantasy från Catoblepas. Senare i år kommer antagligen en ny antologi från Catahyas ut.

Andra vägar - tio nya utopier - Utgivning: 2015 | ISBN: 978-91-88029-15-7 | Bokförlaget ETC/SF-bokhandeln

21 feb 2016